Η συνεισφορά της φυσικοθεραπείας στην υγεία μας

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας. Προάγει, υποστηρίζει και αποκαθιστά τη φυσική, ψυχολογική και κοινωνική υγεία του ατόμου. Αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή θεραπείας-φροντίδας και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με ορισμένες ιατρικές και χειρουργικές μεθόδους για ταχεία επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες χωρίς επιπλοκές. Παρέχει πρόληψη και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων.

 

Τι κάνει η φυσικοθεραπεία

Δεδομένης της σπουδαιότητας της έγκαιρης παρέμβασής της στην αποθεραπεία η φυσικοθεραπεία παρέχει πρώιμη ενδονοσοκομειακή αποκατάσταση σε σοβαρές νευρολογικές, μυοσκελετικές, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις :

Στους νοσηλευτικούς ορόφους
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)
Στη μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ)


Το φυσικοθεραπευτήριο αποτελεί τον χώρο όπου πρωτεύοντα αλλά και δευτερεύοντα (ως αποτέλεσμα της κύριας νόσου) προβλήματα αντιμετωπίζονται στο ενδιάμεσο και στο χρόνιο στάδιο μιας νόσου τόσο ενδονοσοκομειακά (εσωτερικός ασθενής) όσο και εξωνοσοκομειακά (εξωτερικός ασθενής).

Κλινικά και παθολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει

Αυχενικό σύνδρομο
Οσφυαλγία – ισχιαλγία
Περιαρθρίτιδα ώμου
Επικονδυλίτιδα αγκώνα
Οστοαρθρίτιδες ισχίου ,γόνατος κ.λπ.
Σκολίωση
Ρήξεις μηνίσκων, χιαστών (συντηρητική και μετεγχειρητική αποκατάσταση)
Πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης)
Λεμφοίδημα
Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
Πάρκινσον
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Κατάγματα (συντηρητικά και μετεγχειρητικά)
Μετεγχειρητική αποκατάσταση αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Με ποια μέσα βοηθάει η φυσικοθεραπεία

Κινησιοθεραπεία: είναι μέθοδος που συνίσταται στην εφαρμογή κινήσεων οι οποίες με την θεραπευτική τους αξία θεωρούνται απαραίτητες για τη αντιμετώπιση παθολογικών, χειρουργικών και άλλων καταστάσεων.

Μάλαξη: μια σειρά ειδικών χειρισμών, σε σχέση με την ανατομία,φυσιολογία και παθολογία, που εκτελούνται στο ανθρώπινο σώμα για θεραπευτικό ή προληπτικό σκοπό (όπως π.χ. λεμφική μάλαξη με σκοπό την παροχέτευση και αποσυμφόρηση του λεμφοιδήματος).

Άσκηση και διατάσεις για αύξηση μυϊκού τόνου και βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Ηλεκτροθεραπεία: είναι η εφαρμογή φυσικών μεθόδων κατά την οποία η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Φυσικά μέσα: διαθερμία (θέρμανση των βαθύτερων ιστών), υπέρηχοι (θεραπευτικές ηχητικές ταλαντώσεις με αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση κυρίως) , laser (τεχνητή ακτινοβολία με συμπυκνωμένη δέσμη φωτός και άμεση αναλγητική, αποιδηματική και αντιφλεγμονώδη δράση), δινόλουτρο (υδροθεραπευτικό μέσο ανακούφισης άνω-κάτω άκρων).
Υπάρχουν επίσης εξειδικευμένες τεχνικές όπως:

McΚenzie (σύστημα αξιολόγησης και θεραπείας βασισμένο στο μηχανισμό παραγωγής του πόνου)
Vojta (εκμετάλλευση των ενεργοποιημένων περιοχών του κορμού και των άκρων με σκοπό να εκπαιδεύσουν και να «κατευθύνουν» το θεραπευτικό αποτέλεσμα)
Βρογχική παροχέτευση (αναπνευστικοί χειρισμοί και τεχνικές με σκοπό την αποβολή των βρογχικών εκκρίσεων)


Τεχνολογία στη διάθεση των φυσικοθεραπευτών

Τεχνολογία αιχμής όπως LOKOSTATION (σύστημα ελεγχόμενης και υποστηριζόμενης μηχανικής επανεκπαίδευσης βάδισης), POSTUROGRAPHY (ψηφιακή δυναμική πλατφόρμα ισορροπίας), LASER HIRO (υψηλής ισχύος), SHOCKWAVE (συσκευή κρουστικών-ωστικών κυμάτων) κ.λπ. είναι στην διάθεση των φυσικοθεραπευτών για την επίλυση των πιο δύσκολων θεραπευτικών προβλημάτων.

 

 

Copyright (C) 2017 Physio-Center.gr. All rights reserved.