Πλατυποδία

Πλατυποδία ονομάζεται η ελάττωση του ύψους ή και η εξάλειψη της ποδικής καμάρας με συνοδή απόκλιση της φτέρνας προς τα έξω.Η πλατυποδία μπορεί να είναι συγγενής (χαλαρή ή δύσκαμπτη) δηλ. να είναι αποτέλεσμα εκ γενετούς ανωμαλίας ή επίκτητης δηλ. να οφείλεται σε διάφορες τραυματικές κακώσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής.

 

Η πλατυποδία μπορεί να προκαλεί λίγα ή καθόλου προβλήματα στους ανθρώπους που την εμφανίζουν. Ωστόσο, σε άλλους, η πλατυποδία μπορεί να προκαλέσει πόνο που καθιστά την κίνηση ή την ορθοστασία δύσκολη.

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό αν η πλατυποδία σας προκαλεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πέλματα που κουράζονται εύκολα ή πονάνε μετά από πολύωρη ορθοστασία
Δυσκολία στο να στέκεστε στα δάχτυλα του ποδιού, στην κίνηση της φτέρνας ή στη μέση του πέλματος
Πόνο στη φτέρνα ή στην καμάρα ή οίδημα κατά μήκος του εσωτερικού του πέλματος
Ανικανότητα στην άσκηση ή στα αθλήματα λόγω πόνου στο πέλμα
Πόνο στο πέλμα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Περίπου μισοί από τους ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν παραμόρφωση στο πέλμα που πάσχει από πλατυποδία, η οπόια χειροτερεύει.

Η χρήση των εξατομικευμένων πελμάτων ειδικής κατασκευής, ωστόσο έχει θέση σε παιδιά που παρουσιάζουν πόνο, σε παιδιά υπέρβαρα, και τέλος σε αυτά που έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.τ.λ) ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα τραυματισμού.
 Η φυσικοθεραπεία με διατατικές ασκήσεις έχει ένδειξη στις περιπτώσεις που η πλατυποδία οφείλεται σε βραχύ αχίλλειο τένοντα.

Ο στόχος της φυσιοθεραπείας στα παιδιά με πλατυποδία είναι η διατήρηση και αύξηση της δύναμης των μυών που συγκρατούν την ποδική καμάρα και η εκπαίδευση της βάδισης ώστε να διατηρηθεί η οστεοσυνδεσμική και μυική ισορροπία καθώς και ο συντονισμός των κινήσεων στον κύκλο της βάδισης.

Το παιδί εκπαιδεύεται να περπατά κατά το πλείστον ξυπόλητο μέσα στο σπίτι,σε χώμα,σε χαλίκια,σε άμμο και να εκτελεί το πρόγραμμα των ασκήσεων καθημερινά.Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν κινήσεις του άκρου ποδός σε διάφορες θέσεις(καθιστή,όρθια),περπάτημα στα δάκτυλα,στις φτέρνες κλπ καθώς και εκπαίδευση της βάδισης.Οι ασκήσεις είναι ενεργητικές,αντιστάσεως ενώ γίνονται και ασκήσεις με ειδικά λάστιχα(therabands).

flat foot 1

Copyright (C) 2017 Physio-Center.gr. All rights reserved.