Φυσικοθεραπεία: Άμεση αποκατάσταση του σωματικού πόνου! (Συνέντευξη univiewgr.wordpress.com)

Γνωρίζουμε άραγε τι είναι η Φυσικοθεραπεία και πόσο απαραίτητη είναι για την επαναφορά της σωστής λειτουργία του σώματός μας; Αν ναι, είμαστε πολύ τυχεροί. Αν όχι, θα τα μάθουμε όλα παρακάτω!

 

Η Φυσικοθεραπεία ανήκει στον παραϊατρικό κλάδο και ασχολείται με τη φυσική αποκατάσταση της σωματικής αλλά και ψυχολογικής υγείας. Αποτελεί μια ξεχωριστή θεραπευτική μέθοδο που επικεντρώνεται στην αξιολόγηση, την υποστήριξη και φυσικά την αποκατάσταση του ανθρώπινου σώματος. Με κύρια επιδίωξη το “wellness”, βασίζει το έργο της σε επιστημονικές τεχνικές τις οποίες φροντίζει να ανανεώνει συχνά ώστε να επιτυγχάνει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα για τους ασθενείς της. Πρόκειται για μια θεραπεία που λειτουργεί είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές μεθόδους αλληλοσυμπληρώνοντας η μια την άλλη.

Το UniViewGr βρέθηκε στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physio-Center στη Βάρη και η Ρένα Κουρουμάλου μας μίλησε για το ρόλο της Φυσικοθεραπείας στη καθημερινή μας ζωή, τις παροχές της και φυσικά τη σημασία της αποκατάστασης για το σώμα μας.

Επιμέλεια συνέντευξης-Φωτογραφίες: Ρουμπίνη Στυλιαρά

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή ΕΔΩ

 

Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια του Physio-Center στη Βάρη, τη κυρία Ρένα Κουρουμάλου, η οποία έχει επιτελέσει φυσικοθεραπεύτρια σε μεγάλους αθλητικούς συλλόγους αλλά και σε εθνικές ομάδες. Αφού τη ρωτήσαμε πως είναι η συνεργασία με επαγγελματίες αθλητές υψηλού επιπέδου, η ίδια μας απάντησε ότι ο αθλητισμός με τον πρωταθλητισμό διαφέρουν σε αρκετά πράγματα. Η συνεργασία της με κορυφαίους αθλητές εθνικών κατηγοριών και η συμμετοχή της στην προετοιμασία του προ-Ολυμπιακού πρωταθλήματος πόλο γυναικών το 2007, της έδωσαν την ευκαιρία να μάθει τι πραγματικά σημαίνει ο πρωταθλητισμός και πόσο δύσκολο είναι για τους αθλητές να διατηρούν το σώμα τους σε καλή κατάσταση. Μια τέτοια συνεργασία προφανώς απαιτεί επαγγελματισμό, συνέπεια, καλή επικοινωνία αθλητή-φυσικοθεραπευτή και ικανότητα ταχείας αποκατάστασης, όπως αναφέρει η ίδια, αφού η θεραπεία και τα αποτελέσματα της σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι άμεσα.

Ξεκινώντας τη συζήτηση μας, η Ρένα Κουρουμάλου μας αναλύει ποιος είναι ο σκοπός της φυσικοθεραπείας και σε τι μας βοηθάει. Σύμφωνα με την ίδια, η φυσικοθεραπεία είναι μια ιδιαίτερη επιστήμη που ασχολείται με την αποκατάσταση της υγείας. Χρησιμοποιεί φυσικά μέσα αφού αξιολογήσει την εκάστοτε σωματική κατάσταση κάθε ασθενή. Ο ρόλος της είναι απαραίτητος όχι μόνο όσον αφορά την αποκατάσταση αλλά και όσον αφορά την πρόληψη και την ενδυνάμωση του σώματος, ώστε να αποφεύγονται μετέπειτα βλάβες.

20180411 215311

Στη συνέχεια, ρωτήσαμε πότε πρέπει να απευθυνθεί κάποιος σε έναν φυσικοθεραπευτή. Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν πως μόλις γίνει αντιληπτό το πρόβλημα (πόνος) ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό του και αυτός στη συνέχεια να τον παραπέμψει σε κάποιο φυσικοθεραπευτή. Αν πρόκειται για κάποια χρόνια κατάσταση,τότε ο ασθενής θα πρέπει να κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την καθιερωμένη του συντήρηση. Αν πρόκειται για τραυματισμό τότε η επίσκεψη στο κέντρο αποκατάστασης κρίνεται αναγκαία παρόλο που πολλοί ασθενείς πιστεύουν πως ο τραυματισμός θα περάσει από μόνος του. Σε αυτή την λάθος αντίληψη εγκυμονούν και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Αν δεν γίνει άμεση και σωστή αποκατάσταση υπάρχει πάντα ο φόβος της υποτροπής.

Μάθαμε ακόμα, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια θεραπείας που τηρούνται σε κάθε ασθενή ανεξαιρέτως. Πρώτα από όλα ο φυσικοθεραπευτής ελέγχει το ιστορικό του ασθενή, ώστε να διαπιστώσει εάν έχει κάποια χρόνια βλάβη ή ασθένεια, εάν αυτή συνδέεται με την κατάσταση που βρίσκεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εάν χρειάζεται κάποια ειδική μεταχείριση. Στη συνέχεια, αξιολογεί το ιστορικό του ασθενή και προβαίνει στην αντίστοιχη θεραπεία-αποκατάσταση. Φροντίζει να δώσει στον ασθενή τις κατάλληλες οδηγίες για την αποθεραπεία του, αφού πρώτα σχεδιάσει ένα ειδικό πρόγραμμα βασισμένο στις προσωπικές του ανάγκες. Τέλος, κάνει μια επανεκτίμηση της εκάστοτε περίπτωσης, ώστε να δει τη βελτίωση του προβλήματος. Από την πρώτη μέρα επίσκεψης στο κέντρο αποκατάστασης ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει θεραπεία.

Φυσικά, η αποκατάσταση δεν είναι ίδια για όλους!!! Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός και το κάθε περιστατικό διαφορετικό. Επίσης η κάθε πάθηση έχει κάποιες παραλλαγές και κάποιες ιδιαιτερότητες ανά περίπτωση. Για παράδειγμα σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία, η ένταση του πόνου, το μέγεθος της ζημιάς και ο χρόνος που έχει περάσει μέχρι να απευθυνθεί κάποιος στον φυσικοθεραπευτή του. Το ίδιο ισχύει και για νευρολογικές παθήσεις και χρονιές καταστάσεις.

 30581874 10216398772911153 5167050733186449408 n30595271 10216398772751149 2046716881942872064 n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι παθήσεις που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οι φυσικοθεραπευτές του Physio-Center είναι πολλών και διαφορετικών ειδών. Αυτό φυσικά, απαιτεί πολύχρονη και ουσιαστική εξειδίκευση καθώς επίσης και όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνουν. Στο Physio-Center ασχολούνται καθημερινά με νευρολογικές παθήσεις, με χρόνιες παθήσεις, τραυματισμούς καθώς και με τη μετεγχειρητική αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων. Ωστόσο, σαν κέντρο αποκατάστασης ειδικεύονται στις αθλητικές κακώσεις και γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με τους τραυματισμούς στον αθλητικό χώρο. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς περιλαμβάνουν την κίνησιοθεραπεία, τις θεραπείες κατ’οίκον,το μασάζ, το πέλματογράφημα, το βελονισμό, το Manual Therapy, και τον κρουστικό υπέρηχο.

Το Physio-Center ειδικεύεται στον κρουστικό υπέρηχο. Τι ακριβώς είναι όμως αυτή η πρακτική; Η κ.Κουρουμάλου αναφέρει ότι πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στην θεραπεία χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων και εφαρμόζεται σε παθήσεις που αδυνατούν να εφαρμοστούν με επιτυχία οι κλασσικές θεραπευτικές μέθοδοι. Με πιο απλά λόγια, μιλάμε για εφαρμογή της εξωσωματικής λιθοτριψίας, μιας δοκιμασμένης μεθόδου στον κλάδο της φυσικοθεραπείας. Η συγκεκριμένη πρακτική έχει πολλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, η θεραπεία εφαρμόζεται χωρίς χρήση φαρμάκων και τοπικών αναισθητικών, είναι αναίμακτη, μη επεμβατική θεραπεία και μπορεί να λάβει χώρο σε εξωτερικό ιατρείο, με διάρκεια πραγματικής θεραπείας τα 10 λεπτά περίπου. Επιπλέον προσφέρει άμεση ανακούφιση, ενώ βελτιώνει τη κίνηση από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

20180411 214648

Το κλειδί για μια επιτυχημένη θεραπεία, σημειώνει η κ.Κουρουμάλου, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία της, είναι φυσικά η εμπιστοσύνη σε συνδυασμό με τη καλή σχέση που θα αναπτύξει ο θεραπευτής με τον θεραπευόμενό του. Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η διάθεση του ασθενή να συνεργαστεί σωστά με τους ειδικούς, να ακολουθήσει τις οδηγίες τους και να είναι συνεπής ως προς αυτές.

Ωστόσο, ο κίνδυνος της υποτροπής ενός ασθενή είναι μεγάλος εάν δεν έχει γίνει σωστή αποκατάσταση. Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή του για να μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια στις καθημερινές του δραστηριότητες. Σε περίπτωση που η κατάσταση του ασθενή υποτροπιάσει λόγω αμέλειας ή αλλού παράγοντα τότε υπάρχει κίνδυνος να μην υποχωρεί ο πόνος, η κατάσταση του να υποτροπιάζει σε τακτικούς ρυθμούς ακόμα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει να γίνει μόνιμο.

Copyright (C) 2017 Physio-Center.gr. All rights reserved.