Τρίτη, 02 Ιανουάριος 2018 18:23

Κρουστικός Υπέρηχος

Written by

O Κρουστικός υπέρηχος (κρουστικά κύματα) αποτελούν μια νέα πετυχημένη προσέγγιση στην θεραπεία χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων ιδιαίτερα εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στις κλασικές θεραπευτικές μεθόδους. Πρόκειται για εφαρμογή της -επί χρόνια- δοκιμασμένης μεθόδου της εξωσωματικής λιθοτριψίας στον τομέα της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης.

Οι μέχρι τώρα στατιστικές μετά-αναλύσεις των αποτελεσμάτων της μεθόδου αυτής αναδεικνύουν ότι η θεραπεία μέσω κρουστικών κυμάτων παρέχει βελτιωμένη παροχή αίματος στην περιοχή του πόνου και επίσης είναι, ίσως, η μοναδική μέθοδος που με την εφαρμογή της ως μονοθεραπεία (δηλαδή μόνο με ωστικά κύματα) δίνει τέτοια αποτελέσματα σε μυοσκελετικές παθήσεις.

Η χρήση των εξωσωματικά παραγόμενων κρουστικών κυμάτων κερδίζει αναγνώριση ανάμεσα στους φυσιοθεραπευτές και ορθοπεδικούς λόγω των καλών κλινικών αποτελεσμάτων αλλά και του μεγάλου αριθμού ενθαρρυντικών μελετών.

Ποιος ο μηχανισμός δράσης της θεραπείας με τον κρουστικό υπέρηχο;
Η ουσία της δράσης συνιστάται στη μετατροπή μίας χρόνιας φλεγμονώδους διαδικασίας, όπως μία τενοντίτιδα ή απονευρωσίτιδα, σε οξεία φλεγμονώδη κατάσταση την οποία ο οργανισμός είναι ικανός να θεραπεύσει. Τα κρουστικά κύματα (shock waves) ενεργοποιούν τη διαδικασία αυτο-επούλωσης του οργανισμού αυξάνοντας την αιμάτωση και τον μεταβολισμό της πάσχουσας περιοχής, διαλύοντας επασβεστώσεις του τένοντα, διεγείροντας την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων του ιστού, αυξάνοντας την αντοχή του σε μηχανικό φορτίο και μειώνοντας τον πόνο.
Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με κρουστικό υπέρηχο είναι τα εξής: Εφαρμογή χωρίς χρήση φαρμάκων, τοπικών αναισθητικών. Αναίμακτη, μη επεμβατική θεραπεία (όχι χρήση βελονών – χειρουργικών τομών) που μπορεί να διενεργηθεί σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, με χρονική διάρκεια πραγματικής θεραπείας περίπου 10 λεπτά. Είναι σύνηθες το αίσθημα της άμεσης ανακούφισης και της βελτίωσης της κίνησης μετά την πρώτη συνεδρία. Είναι ελάχιστες οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ενδείξεις θεραπείας: Εφαρμόζεται σε όλες τις τενοντοπάθειες όλων των αρθρώσεων καθώς και σε επώδυνους μυικούς σπασμούς, σε φλεγμονή του δέρματος (κυτταρίτιδα), επούλωση πληγών δέρματος (έλκη).

Συνηθέστερες ενδείξεις εφαρμογής της μεθόδου:
Άλγος ώμου: Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου – Τενοντίτιδα ώμου.

Άλγος αγκώνα: Επικονδυλίτιδα (τενοντίτιδα αγκώνα – tennis or golfers’ elbow).

Άλγος ισχίου: Τροχαντηρίτιδα.
Άλγος Γόνατος: Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα – Τενοντίτιδα οπισθίων μηριαίων (χήνειος πόδας).

Άλγος κνήμης: Σύνδρομο πρόσθιου – οπίσθιου κνημιαίου (shin splint). Αχιλλειοδυνία: Τενοντίτιδα Αχίλλειου τένοντα.

Άκανθα πτέρνας: Πελματιαία απονευρωσίτιδα. Επώδυνοι μυικοί σπασμοί (trigger points).

Κυτταρίτιδα.

Επούλωση ελκών (διαβητικό πόδι).

Ψευδαρθρώσεις – κατάγματα κόπωσης.

Πώς γίνεται η θεραπεία;
Η θεραπεία με τον κρουστικό υπέρηχο  είναι μη επεμβατική και αναίμακτη. Ποσότητα γέλης (gel) εφαρμόζεται με μικρή πίεση στο δέρμα της επώδυνης πάσχουσας περιοχής και η κεφαλή εφαρμογής των υπερήχων πιέζεται και μικρά κρουστικά κύματα διοχετεύονται.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;
Η θεραπεία με τον κρουστικό υπέρηχο  εφαρμόζεται συνήθως σε 3 έως 8 συνεδρίες με χρονικό μεσοδιάστημα διενέργειας της επόμενης συνεδρίας κάθε τρεις έως επτά ημέρες, ωστόσο ενδέχεται να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε χρόνιες παραμελημένες περιπτώσεις για την επίτευξη μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος. Η θεραπεία εκτελείται σε φυσικοθεραπευτηριο εξοπλισμένο με το ειδικό μηχάνημα και η διάρκεια της θεραπείας είναι 5 με 10 λεπτά της ώρας.

Η θεραπεία πονάει;
Η εφαρμογή των κρουστικών υπερήχων ενδέχεται να δημιουργεί ένα ήπιο αίσθημα νυγμώδους άλγους στην έναρξή της ωστόσο με την εξέλιξη της και με την κατάλληλη τροποποίηση των παραμέτρων θεραπείας από τον θεραπευτή εξαλείφεται κάθε αίσθημα άλγους ή ενόχλησης. Με το τέλος της συνεδρίας περιγράφεται ένα αίσθημα «καψίματος σαν από καυτερή πιπεριά» στην θεραπευθείσα περιοχή ταυτόχρονα με αίσθημα ανακούφισης.

Υπάρχει επιτυχία;
Υπάρχουν παγκοσμίως κλινικές μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν την θετική έκβαση και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου, εκεί που όλες οι άλλες συντηρητικές μέθοδοι έχουν αποτύχει, ανέρχονται σε 80% ή και περισσότερο.

Copyright (C) 2017 Physio-Center.gr. All rights reserved.