Ισχιαλγία

Ισχιαλγία ή αλλιώς “Σύνδρομο Οσφυοϊερής Ριζοπάθειας” ονομάζουμε κάθε είδους πόνο και σύνολο συμπτωμάτων κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, ανεξάρτητα από την αιτία που το προκάλεσε.

 

Ο πόνος επομένως μπορεί να εντοπίζεται είτε σε ολόκληρο το πόδι είτε σε κάποια μόνο σημεία του(π.χ.στο γόνατο στην κνήμη ή στα δάχτυλα).

Η ισχιαλγία προκαλείται από την πίεση που υφίσταται το ισχιακό νεύρο κάπου στην περιοχή της μέσης και μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά είτε να προϋπάρχει κάποιος πόνος ή ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί σε διάστημα μερικών ημερών.

Μπορεί να συνυπάρχει ή να αποτελεί επακόλουθο της οσφυαλγίας ή μπορεί και να μην έχει καμία σχέση με αυτήν.

Υπάρχουν δύο είδη ισχιαλγίας:

Κεντρική Ισχιαλγία (όπου η βλάβη εντοπίζεται στην σπονδυλική στήλη)

Περιφερική Ισχιαλγία (οφείλεται σε αίτια πιέσεως του νεύρου εκτός της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή εντός της πυέλου, εντός του γλουτού, του μηρού,
του γόνατος, και της κνήμης)

Έως και 90% των ανθρώπων αναρρώνει από την Ισχιαλγία χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα της Ισχιαλγίας είναι ο πόνος στη κάτω οσφυϊκή περιοχή που εκτείνεται μέσα από το ισχίο, το γλουτό και κάτω προς το ένα πόδι. Ο πόνος συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα πόδι και μπορεί να επιδεινωθεί όταν κάθεστε, βήχετε, ή φτερνίζεστε.

Επίσης, το πόδι μπορεί να το αισθάνεστε μουδιασμένο, αδύναμο, ή να νοιώθετε τσιμπήματα κατά καιρούς. Τα συμπτώματα της Ισχιαλγίας τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν για μέρες ή εβδομάδες.

Σε πολλές περιπτώσεις, η Οσφυαλγία είναι το αποτέλεσμα της υπερέκτασης ή σπασμού των μυών στη κάτω οσφυϊκή περιοχή.
Αυτό που πιο συχνά θέτει την Ισχιαλγία εκτός είναι ο τρόπος που ο πόνος ακτινοβολεί κάτω προς το πόδι.
Η αίσθηση είναι σαν μια έντονη κράμπα στο πόδι που διαρκεί για μέρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν την Ισχιαλγία είναι μεταξύ των ηλικιών 30 και 50. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της πίεσης στο Ισχιακό νεύρο εξαιτίας της ανάπτυξης της μήτρας. Στις άλλες αιτίες περιλαμβάνονται η Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου και η Εκφυλιστική Αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης.

Αίτια

Η ισχιαλγία συμβαίνει όταν υπάρχει πίεση ή βλάβη στο ισχιακό νεύρο. Το νεύρο αυτό ξεκινά από τη σπονδυλική στήλη και διατρέχει το πίσω τμήμα κάθε ποδιού. Ελέγχει τους μύες στο πίσω τμήμα του ποδιού και παρέχει αίσθηση στο πίσω τμήμα του μηρού, σε τμήμα της κνήμης και στο πέλμα.

Τα κοινά αίτια της ισχιαλγίας είναι:

Σύνδρομο απιοειδούς (μια διαταραχή πόνου που αφορά το στενό απιοειδή μυ στους γλουτούς)
Δισκοπάθεια
Εκφυλιστική δισκοπάθεια
Σπονδυλική στένωση
Πυελικός τραυματισμός ή κάταγμα
Όγκοι
Φλεγμονές μαλακών μορίων κατά τη διαδρομή των ριζών του οσφυοϊερού πλέγματος ή των ριζών και του ισχιακού νεύρου
Θυλακίτιδα του μείζονος τροχαντήρος
Θυλακίτιδα του ισχιακού κυρτώματος
Μικροβιακές φλεγμονές σπονδύλων

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να την προκαλέσουν είναι:
Κακή στάση του σώματος
Εγκυμοσύνη
Παχυσαρκία
Χρήση ψηλών τακουνιών

Θεραπευτική αντιμετώπιση:

Κλινοστατισμός: σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να συστηθούν από τον γιατρό σας μία έως δύο ημέρες παραμονή στο κρεβάτι για να βοηθηθεί ο περιορισμός της φλεγμονής γύρω από τις ρίζες του νεύρου. Δεν συστήνεται μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στο κρεβάτι, διότι αυτή μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση.

Εφαρμογή πάγου ή θέρμανσης μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Γενικώς, η εφαρμογή παγοκύστης ή θερμοφόρας για περίπου 15 λεπτά μερικές φορές την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει. H παγοκύστη βοηθάει περισσότερο όταν χρησιμοποιείται νωρίς.

Παυσίπονα: απιοειδή ή κορικοστεροειδή, παυσίπονα όπως ακεταμινοφένη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, καθώς και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. O γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα αντιφλεγμονώδες και μερικές φορές ένα μυοχαλαρωτικό φάρμακο.

Φυσικοθεραπεία: όταν ο πόνος γίνει σχετικά υποφερτός και η φλεγμονή υποχωρήσει, είναι σημαντικό να αρχίσετε ασκήσεις και φυσικοθεραπεία. O αρχικός λόγος είναι να επαναποκτηθεί η φυσιολογική κινητικότητα και για να μάθετε πώς να φροντίσετε και να προστατέψετε τη ράχη σας κατά τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μακροπρόθεσμα η εκγύμναση και η φυσικοθεραπεία ενισχύουν και σταθεροποιούν τους μυς της ράχης και της κοιλιάς, βοηθώντας έτσι την προστασία σας από μελλοντικούς τραυματισμούς.

Εάν είχατε Ισχιαλγία κάποτε, τότε υπάρχει μια πιθανότητα ότι θα επιστρέψει. Αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τις πιθανότητες:

Να ασκείστε τακτικά.
Να διατηρείτε τη καλή στάση του σώματος σας.
Να λυγίζετε τα γόνατα όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
Αυτά τα βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τραυματισμούς στη μέση σας που μπορεί να οδηγήσει σε Ισχιαλγία.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύεστε τον θεράποντα Ιατρό σας και τον Φυσικοθεραπευτή σας, με το πέρας της ανάρρωσης, τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο (ανά εξάμηνο), με απώτερο σκοπό τη πρόληψη και το περιορισμό της υποτροπής του προβλήματος σας.

πηγή ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικθεραπείας

 

Copyright (C) 2017 Physio-Center.gr. All rights reserved.